ImageAdriana Zaharijević
NEKO JE REKAO FEMINIZAM

U izdanju Centra za ženske studije, Žena u crnom i Rekonstrukcije Ženskog fonda izašla je knjiga Neko je rekao feminizam? Kako je feminizam uticao na žene XXI veka, koju je priredila Adriana Zaharijević.

Monografija Neko je rekao feminizam? Kako je feminizam uticao na žene XXI veka nastala je kao pokušaj da se teorijski uobliči odgovor na pitanje da li u današnjem svetu ima mesta za feminizam. Da li danas, kada su osvojene mnoge slobode, kada ima osnova za govor o sve većoj ravnopravnosti muškaraca i žena, kada se žene sve češće i sve raznovrsnije pojavljuju u mnogim sferama javnog, ima smisla govoriti o feminizmu? Mnoge mlade žene koje uživaju stečena prava i slobode ne prepoznaju uticaj koji je rad prethodnih pokoljenja žena imao na njihove živote, što često, nažalost, vodi izostanku solidarnosti i razumevanja onih žena koje «same nisu uspele» da nadmaše «zastarele» društvene zahteve i norme. Pored toga što treba da pokaže da «posao još nije završen», cilj knjige je da ukaže na to kako su žene živele pre no što je posao feministkinja započet. Struktura knjige odgovara ovom zahtevu: ako bismo pokušale da razložimo našu svakodnevicu – u kojoj se prepliću privatna i javna sfera, u kojoj radimo, glasamo, čitamo, vodimo ljubav, pratimo medije, govorimo, odlazimo na izložbe, u crkvu ili na mirovne skupove – naićićemo na stvari o kojima žene do pre samo stotinak godina nisu mogle ni da sanjaju, a koje danas predstavljaju sastavni deo naših života. Ova knjiga želi da pokaže da je feminizam tome umnogome doprineo, iako toga najčešće nismo nimalo svesne.

Knjiga predstavlja 26 mladih autorki od kojih su neke već poznate lokalnoj publici, a neke objavljuju prvi put. Redom kojim se pojavljuju u knjizi, to su: Dragana Obrenić, Marija Perković, Tijana Krstec, Diana Miladinović, Milica Lezajić, Jasmina Stevanović, Lidija Vasiljević, Paula Petričević, Nataša Zlatković, Milena Timotijević, Čarna Ćosic (dve pesme), Mima Rašić, Vera Kurtić, Marina Simić, Hana Ćopić, Jelena Višnjić, Mirjana Mirosavljević, Iva Nenić, Ivana Velimirac, Nađa Duhaček, Jelena Miletić, Katarina Lončarević, Jana Baćević, Ana Bukvić, Ksenija Perišić, Marija Mladenović i Adriana Zaharijević.

Tekstovi se bave pravima i slobodama (glas, rad, obrazovanje, razvod i abortus), presekom ličnog i političkog (brak i porodica, religija, žensko zdravlje, prostitucija), identitetima i razlikama (lezbejke, Romkinje, pitanje rase i roda), predstavljanjem žena (jezik, mediji i popularna kultura), umetnošću (književnost, pozorište i vizuelne umetnosti), teorijom i aktivizmom (mirovna politika, globalizacija feminizma, antropologija i psihologija), i istorijskim presecima (privatno/javno, presek kroz istoriju feminizma).

Pored autorskih tekstova, u knjizi se nalaze i dodaci o pravu glasa po državama sveta, predsednicama i premijerkama, znamenitim ženama u medicini, genitalnom sakaćenju, Nobelovkama, Nobelovkama za mir i feminističkim teorijama. Na kraju knjige dat je kratak istorijski pregled važnih datuma za feminizam u svetu i u Srbiji.

Vizuelni identitet knjige potpisuje Nikola Stevanović.

Center for Women Studies, Women in Black and Reconstruction Women's Fund jointly published the book Somebody Said Feminism? How Feminism Affected Women in XXI Century, edited by Adriana Zaharijevic.