azc zuc zs

Saopštenje za javnost

Autonomni ženski centar, Centar za ženske studije i Žene u crnom najoštrije osuđuju sadržaj letka kojim su nastavnici Filozofskog fakulteta – Odeljenja za istoriju označeni kao „stručnjaci sumnjivih kvaliteta“ koji urušavaju „nacionalna i patriotska osećanja“ i „osećanja srpskog naroda“, kojima se ovi nastavnici obeležavaju kao „nosioci haškog tumačenja istorije“ koji „šire gnusne tеorije“ i „studentima ispiraju mozak“, „nudeći novo tumačenje istorije“ i koji su dovedeni na Fakultet da „do kraja unište naš podmladak“. Posebno opasnim smatramo pozivanje studenata i nastavnika Filozofskog fakulteta da „stanu u odbranu nacionalnih i patriotskih osećanja“ i  „zaštite Fakultet“ od ovih nastavnika.

Smatramo nedopustivim i protivzakonitim da se nastavnici Filozofskog fakulteta – Odeljenja za istoriju označavaju kao „gey lobista“, „najveći pederski lobisti“, i „sam poznat po tim sklonostima“, odnosno „i sama sa lezbo iskustvima“ i „obučavana u kanadskim gay lobističkim centrima“. Natpisi ovog sadržaja predstavljaju direktnu i otvorenu diskriminaciju zasnovanu na seksualnoj orijentaciji, bez obzira na to da li se radi o ličnim svojstima nastavnika ili se homofobne optužbe koriste da bi proizvele efekat mržnje.

Posebno je opasno što autori letka pozivaju na udruživanje radi vršenja diskriminacije i izazivanje mržnje, razdora ili netrpeljivosti protiv označenih nastavnika, što se indirektno odnosi i na LGBT populaciju, a što je zabranjeno Zakonom o zaštiti od diskriminacije i što predstavlja kršenje Ustava Republike Srbije i pravila međunarodnog prava. Podsećamo da je Zakonom zabranjeno izražavanje ideja, informacija i mišljenja, ispisivanje i prikazivanje poruka kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupa zbog njihovog ličnog svojstva na svim mestima dostupnim javnosti, što je svakako i prostor Filozofskog fakuteta.

Ističemo da se u ovom slučaju radi o teškim oblicima diskriminacije, kojim se izaziva i podstiče mržnja i netrpeljivost po osnovu seksualnog opredeljenja, da je ova diskriminacija izvršena više puta (ponovljena diskriminacija) i da se čini i najavljuje njeno činjenje u dužem periodu (produžena diskriminacija) prema istim nastavnicima, odnosno grupi, što može da dovede do teških posledica, uključujući i rizik za bezbednost ovih nastavnika.

Zahtevamo od Poverenice za zaštitu ravnopravnosti da podnese tužbu zbog povrede prava iz Zakona o zabrani diskriminacije, u svoje ime, a uz saglasnost i za račun diskriminisanih nastavnika, ukoliko postupak pred sudom po istoj stvari nije već pokrenut. Ističemo da ovi nastavnici imaju pravo na to da ih i nadležni sudovi i drugi državni organi javne vlasti Republike Srbije efikasno štite od svih oblika diskriminacije, bez obzira na da li se radi o zaštiti ličnih prava ili o homofobnim optužbama koje treba da stvore efekat mržnje prema ovim nastavnicima ili prema LGBT populaciji.

Ako postoje, sve sumnje na seksualno uznemiravanje studentkinja moraju da budu s dužnom pažnjom ispitane, a uprava Odeljenja za istoriju treba da preduzme odgovarajuće mere protiv nastavnika koji ih čine.

Podsećamo autore sramnog letka, studente i profesore Filozofskog fakulteta koji eventualno dele mišljenje iskazano u njemu, da je Republika Srbija „posvećena procesuiranju krivičnih dela protiv međunarodnog prava, što je manifestovano kroz saradnju sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju“[1]. Podsećamo da se Haški tribunal ne bavi pisanjem istorije, već utvrđivanjem činjenica o najtežim ratnim zločinima na teritoriji bivše Jugoslavije, počinjenim i u ime srskog naroda, i osudom takvih zločina.

Takođe podsećamo autore sramnog letka, studente i profesore Filozofskog fakulteta koji evetualno dele mišljenje iskazano u njemu, da se akademska disciplina istori(ografija)ja bavi znanjima do kojih se dolazi istraživanjima, a ne pričama i mitovima koji nemaju osnovu u činjenicama i izvorima, kakve su priče o kosovskom boju na kojem počiva mit o „kosovskom zavetu“ ili priče o Haškom tribunalu, koje šire radikalno nacionalističke i ekstremno desno orijentisane političke partije, njihovi lideri i pojedinci, a koje negiraju činjenice o zločinima u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije.

Zahtevamo od uprave i svih nastavnika na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu da studente podučavaju o metodama i izvorima u istorijskim istraživanja, a ne da kod njih podstiču nenaučne, nacionalističke i diskriminatorne vrednosti, stavove i ponašanja.

 ________________________________

[1] UPR - Univerzalni periodični pregled