U utorak, 22. decembra, Centar za ženske studije organizovao je razgovor „Rodno zasnovano nasilje u doba Covida19“. Povod za razgovor bio je nadavno objavljeni temat časopisa Antropologija „O nasilju nad ženama – prilog proučavanju“ koji su uredile Zorica Ivanović i Nađa Bobičić. Tematu možete pristupiti na sledećem linku.

Rodno zasnovano nasilje u doba COVIDA-19

U razgovoru su učesvovale Tamara Šmidling, programska koordinatorka u fondaciji Kvinna till Kvinna, kao i istraživačice, odnosno autorke tekstova u tematu časopisa Antropologija: Lara Končar, Marina Simić, Ivana Jakšić, Tanja Ignjatović, Milica Batričević, Hristina Cvetinčanin Knežević, Milica Skočajić i Jelena Višnjić. Razgovor je moderirala Nađa Bobičić.

Autorke su ukratko predstavile rezultate istraživanja o strukturnoj prirodi nasilja prema ženama. Publika je imala priliku da čuje o položaju sezonskih radnica i zakonskim promenama; o etnografskom istraživanju kapaciteta centara za socijalni rad da reaguju na rodno zasnovano nasilje, o ulozi predrasuda u prepoznavanju rodne diskriminacije, o pozitivnim i negativnim aspektima javnih kampanja čiji je cilj smanjenje nasilja nad ženama i o rodno zasnovanom nasilju u digitalnom okruženju. 

Sagovornice su takođe podelile uvide o uticaju pandemije na položaj žena i rodno zasnovano nasilje, i zaključile da se stanje pogoršalo. Iz publike su stigla pitanja o mogućnostima aktivizma na ovom polju, kao i posebno o položaju žena starijih od 65 godina. Preporuka naših sagovornica je da je aktivizam važan, kako u digitalnoj sferi, tako i u svakodnevnom životu. One su izrazile zabrinutost za položaj starijih žena kojima se rizik po fizičko i mentalno zdravlje povećao tokom karantina.

razgovor rzn skrinšot

Razgovor se odvijao na StramYard platformi, a uživo nas je pratilo oko 70 gledateljki i gledalaca preko naših Facebook i YouTube kanala. Snimak je i dalje na raspolaganju na Facebook stranici i na YouTube kanalu Centra za ženske studije. 

*Zahvaljujemo se na finansijskoj podršci fondaciji Kvinna till Kvinna i na tehničkoj podršci Reflektor teatru.