Zadovoljstvo nam je da sa vama podelimo vest o novom projektu Centra za ženske studije iz Beograda - IDEAS Inclusive Digital Educational Anti-discrimination AlternativeS (Inkluzivne digitalne obrazovne anti-diskriminatorne alternative). Kroz ovaj dvogodišnji projekat šest partnerskih organizacija iz Grčke, Srbije, Češke, Hrvatske i sa Islanda će osmisliti i snimiti 35 podkasta kojima će različite osobe iz ranjivih grupa moći da steknu feministička znanja. Ovakav obrazovni program će učiniti feministička znanja dostupnim i doprineti osnaživanju višestruko marginalizovanih grupa, a posebno žena.

stari IDEAS vizual bez dole teksta

Naše slušateljke i slušatelji će kroz podkaste sticati uvid u istoriju ženskog pokreta, feminističke teorije, znanja o telu i seksualnosti, LGBTIQ+ osobama. Takođe, one/oni će moći više da saznaju o iskustvima Romkinja, životima migrantkinja, povezanosti feminističkih i ekoloških borbi, teoriji socijalne reprodukcije, radnim pravima žena i o pojmu politike i političkog. A sami podkasti će koristiti različite inovativne metode kako bi sadržaj približile slušateljkama i slušateljima.

Partnerske organizacije Centra za ženske studije u ovom projektu su Karlov Univerzitet iz Praga; Haskoli Islands, Islandski Univerzitet; Colour Youth, nevladina organizacija iz Atine; Centar za ženske studije iz Zagreba i Istraživački centar za kulturu, politike i identitete (IPAK) iz Beograda. Projekat finansira EU, u okviru Erasmus + programa, a implementcioni partner je fondacija Tempus iz Beograda