Početkom oktobra, IDEAS tim se sastao u Atini kako bi međusobno razmenio svoja znanja ali i zajedno radio na svojim podkastima. Sastanku su prisustvovale i prisustvovali članice i članovi međunarodnog IDEAS tima koji čine Karlov Univerzitet iz Praga; Haskoli Islands, Islandski Univerzitet; Colour Youth, nevladina organizacija iz Atine; Centar za ženske studije iz Zagreba kao i Centar za ženske studije iz Beograda, koji vodi IDEAS projekat.

IDEAS (Inclusive Digital Educational Anti-discrimination AlternativeS - Inkluzivne digitalne obrazovne anti-diskriminatorne alternative) je dvogodišnji projekat šest partnerskih organizacija iz Grčke, Srbije, Češke, Hrvatske i sa Islanda. Cilj ovog projekta je da učini feministička znanja dostupnim i doprinese osnaživanju višestruko marginalizovanih grupa, a posebno žena, kroz osmišljavanje, snimanje i emitovanje 35 podkasta. 

IDEAS logo

Kroz ove podkaste, čije teme obuhvataju istoriju ženskog pokreta, feminističke teorije, znanja o telu i seksualnosti, LGBTIQ+ osobama, egzistenciji Romkinja ali i i rodni pristup klimatskim promenama, različite osobe iz ranjivih grupa moći će da steknu feministička znanja.

Kako bi obrazovni program učinili što boljim, partneri su se početkom oktobra meseca susreli u Atini, na višednevnom sastanku. Najvažniji događaj u okviru ovog susreta je bila radionica na kojoj su nacionalni timovi radili na prvim verzijama podkasta. Pored predstavnica i predstavnika timova iz Grčke, Hrvatske, Češke, Srbije i sa Islanda koje/i su bile/i fizički prisutni na sastanku međunarodnog IDEAS tima, platforma Zoom je omogućila i učešće pojedinih članica organizacija Colour Youth i Centra za ženske studije iz Beograda koje nisu mogle da fizički prisustvuju sastanku u Atini.

U ime celog međunarodnog IDEAS tima, želimo da se zahvalimo na gostoprimstvu koje nam je ukazala organizacija Colour Youth iz Atine, kao i na intenzivnoj ali vrlo produktivnoj radionici koju je facilitirao Thomas Brorsen Smidt, sa Islandskog Univerziteta.

Kako je protekao sastanak međunarodnog tima možete videti na našim Instagram i Fejsbuk profilima, a u nastavku teksta prenosimo i deo atmosfere.

Projekat finansira EU, u okviru Erasmus + programa, a implementacioni partner je fondacija Tempus iz Beograda.