U toku priprema za obeležavanje treće decenije postojanja Centra za ženske studije, odlučile smo da u potpunosti digitalizujemo arhivu Ženskih studija, akademskog časopisa koji je pokrenut u prvim godinama rada naše organizacije. Ovog petka objavljujemo prvi broj časopisa Ženske studije, koji je izdat 1995. godine.

Časopis je izlazio sedam godina, od 1995. do 2002. godine, tri puta godišnje. Objavljeno je ukupno 15 brojeva, koji će od sada biti dostupni i u skeniranoj verziji. U narednih nekoliko nedelja pratite naš sajt i naše profile na društvenim mrežama Facebook i Instagram, jer ćemo svakoga petka objavljivati po jedan broj, odnosno, dvobroj, u okviru akcije Teorijski petak.

biblioteka1

U prvom broju časopisa Ženske studije možete pročitati tekstove Branke Arsić, Daše Duhaček, Lis Irigaraj, Rozi Brajdoti, Kerol Pejtmen, Nensi Hartsok, Džudit Batler, Šantal Muf, Žarane Papić, Svenke Savić, Zorice Mršević i Biljane Dojčinović-Nešić.

Iz Reči uredništva izdvajamo:

Feministička misao otvorila je mnoga ključna teorijska pitanja problematizujući celinu dosadašnjeg znanja o čoveku, o njegovom/njenom svetu, društvu i kulturi, utemeljenom na ideologiziranom hijerarhijskom poretku među polovima. Naročito u svojoj zrelijoj fazi kada se ravnopravno hvata u koštac sa postmodernim izazovima mišljenju, feministička teorija na nezaobilazan način učestvuje u oblikovanju duhovne paradigme našeg vremena. Međutim, i o feminizmu, i o feminističkoj teoriji danas je teško govoriti u jednini. Feminizam - ili, bolje, feminizmi - pojam je koji ne upućuje na konsenzus, već na mnoštvo često međusobno različitih pravaca i pristupâ osnovnom problemu, a to je podređeni položaj žene u datim socijalnim konstelacijama i simbolička predstava o njoj kao o Drugom. Potreba da se ta razlika učini vidljivom, i da se artikulišu njene pretpostavke i implikacije, jedno je od temeljnih polazišta feminističke teorije u najširem smislu, i biće tematska okosnica časopisa koji pokrećemo. Prihvatajući feminizam kao svoje osnovno polazište, redakcija ne želi da se opredeljuje za bilo koji od postojećih pravaca unutar same feminističke misli. Deo našeg zadatka biće da ponudimo mogućnost prepoznavanja i artikulacije razlika ne samo u odnosu na tradicionalna shvatanja u pojedinim oblastima, već i među feminizmima.

Prvi broj digitalizovanog izdanja časopisa Ženske studije je dostupan na ovom linku.

 

Digitalizaciju časopisa Ženske studije je omogućio Rekonstrukcija ženski fond, a objavljivanje svih brojeva časopisa, u okviru Teorijskog petka, podržano je u sklopu projekta ACT – za aktivno građanstvo, uz podršku SDC/Građanske inicijative.