U petak, 13. decembra, u Media centru, održan je razgovor o stvaralaštvu Simon de Bovoar, „70 - Drugi pol”, a povodom sedamdeset godina od objavljivanja njenog kapitalnog dela Drugi pol.

70 - Drugi pol (izvor: Medija centar Beograd)

Razgovor je otvorila Nataša Vučković, izvršna direktorka Fondacije Centar za demokratiju i narodna poslanica, izlaganjem o kontekstu u kojem je stvarala Simon de Bovoar te o premreženosti njenog teorijskog i memoarskog pisanja. Ključne teze ove autorke iz teorijskog rakursa prelivale su se u književni, osvetljavajući pritom žensko – lično i političko – iskustvo iz različitih uglova.

Nataša Vučković (izvor: Medija centar Beograd)

Nakon nje, profesorka Daša Duhaček govorila je o kompleksnom odnosu Simon de Bovoar prema sopstvenoj ulozi kao filozofkinje i književnice, čime je pokrenuto i šire pitanje položaja žena u disciplini filozofije. Takođe, govornica je istakla originalnost jedne od najznačajnijih filozofkinja druge polovine 20. veka, pre svega u odnosu na druge (dominantno) muške predstavnike egizistencijalističke filozofije.

Daša Duhaček (izvor: Medija centar Beograd)

Svetlana Slapšak nam se zbog zdravstvenih razloga ovom prilikom nije mogla pridružiti uživo, ali je bila uključena putem skajpa. Pomalo provokativnijim tonom govorila je o skorijim događajima u Sloveniji i kontraverzama koje Drugi pol i dalje provocira na desnom političkom spektru. Takođe, zastupala je tezu o neophodnosti pisanja feminističkih istorija.

70 - Drugi pol (izvor: Medija centar Beograd)

Sa književnim opusom Simon de Bovoar upoznala nas je mlada književna kritičarka Marija Božić, posebno se fokusirajući na analizu kod nas poslednje prevedene njene knjige Nesporazum u Moskvi.

Marija Božić (izvor: Medija centar Beograd)

Razgovor je moderirala Nađa Bobičić, književna kritičarka, članica kolektiva Pobunjene čitateljke i koordinatorka izdavačkog programa Centra za ženske studije.

Nađa Bobičić (izvor: Medija centar Beograd)

Nakon prvog segmenta razgovora otvorena je diskusija sa publikom, tokom koje su pokrenute različite teme, od potencijala političkog angažovanja žena danas, preko tendencija u savremenim feminističkim pristupima, do konkretnijih pitanja vezanih za umetničke postupke koje je Simon de Bovoar koristila u svom pisanju.