Uskoro iz štampe izlazi novi broj časopisa Genero (16/2012). U najnovijem broju, Genero objavljuje originalne naučne radove koji ispituju različite teme i probleme: značaj lekarke Rahele Štraus u borbi za reproduktivna prava u Vajmarskoj Nemačkoj, neotradicionalističke konstrukcije nacije i maskuliniteta u Srbiji, analitičku upotrebu i etnografsku rasprostranjenost pojma kulture u socijalnoj antropologiji u angloameričkoj i istočnoevropskoj antropološkoj tradiciji, kritičko razmatranje studija roda i seksualnosti u egiptologiji, kako pojmovi klase, pola i univerzalnosti mogu postati borbeni pojmovi, unutrašnji rascep i mogućnost zaceljenja u stvaralaštvu Adrijen Rič, pojam „nove ženstvenosti” u popularnoj kulturi, izveštavanje štampanih medija o ženama žrtvama nasilja u Srbiji, i istraživanje o aktuelnim aspektima rodnih nejednakosti u političkoj i ekonomskoj sferi odlučivanja u Evropskoj uniji i Srbiji.

Autorke i autori tekstova u novom broju Genera su: Katarzyna Czerwonogora, Rada Drezgić, Andrew Hodges, Uroš Matić, Maja Solar, Nataša Tučev, Milena Kostić, Selma Veseljević Jerković, Jelena Višnjić i Marija Kolin.

Prikaze potpisuju: Ognjen Kojanić, Ivana Prentović Krivokapić, Petra Bjelica, Adriana Sabo, Emilia Epštajn i Iva Kljakić.

U ovom broju Genera opraštamo se od velikih žena i feministkinja, Adrijen Rič i Šulamit Fajerston. Lepa Mlađenović i Adriana Zaharijević pišu o njima i njihovom značaju kako za nas danas tako i za istoriju feminizma.