Romani Elene Ferante, pre svih Napuljska tetralogija, od koje su na naš jezik prevedene prve dve knjige − Moja genijalna prijateljica i Priča o novom prezimu − privlače pažnju ne samo književne kritike već i šire publike. Nedavno je objavljen i prevod Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju. Reč je o spisateljici koja se u svojim romanima bavi feminističkim temama i specifičnostima ženskog iskustva, kao što su ograničenja patrijarhalne porodice, muško nasilje, potraga za ženskim identitetom u svetlu individualnih sudbina junakinja. Takođe, jedan od centralnih lajtmotiva u delima Elene Ferante jesu žensko-ženski odnosi: odnos majke i ćerke, ali i smenjivanje rivalstva i solidarnosti u odnosu između prijateljica.

Pozivamo vas da se prijavite na jednodnevni modul u organizaciji Centra za ženske studije i da čujete više o načinima na koje se mogu povezati fikcionalni svet Elene Ferante i istorija zapadnih feminizama takozvanog drugog talasa. Takođe, imaćete priliku da diskutujete o najvažnijim motivima u romanu La figlia oscura/The Lost Daughter. I najzad, zajedno ćemo razgovarati o pitanju aktivizma u svetlu ideja i tema koje pokreću dela Elene Ferante.

Kome je modul namenjen? (Kao i svi programi Centra za ženske studije) Modul "Feministička čitanja Elene Ferante" je otvoren svima koji su završili srednju školu, popune formular i pošalju ga na vreme, i obavežu se da će pratiti ceo program u subotu 3. februara od 10h do 17h. Otvoren je onima koje su ranije pohađale Ženske studije, kao i onima koje nisu. Otvoren je onima koje su studirale književnost, kao i onima koje nisu.

Ko će držati predavanja/radionice? Nađa Bobičić, Dara Šljukić, Jelena Lalatović i Nađa Duhaček

Kako da se prijavite? Molimo vas da  popunite formular 
i da ga pošaljete na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Koji je rok? Rok za prijavljivanje je 24. januar. U zavisnosti od broja prijava, poslaćemo vam odgovor najkasnije do 27. januara, kao i obaveznu literaturu.

Kada i gde se održava modul? Modul se održava na Fakultetu političkih nauka (Jove Ilića 165) u subotu 3. februara, od 10h od 17h.