Zamišljena kao jednogodišnji obrazovni program, Digitalna feministička škola program je Centra za ženske studije Beograd razvijen pre aktuelne pandemije i masovne onlajn nastave.  Dan otvorenih vrata, koji će biti održan u utorak, 21. decembra, putem platforme Zoom u 18 časova, poslužiće kao prilika za susret sa zainteresovnom publikom i upoznavanje sa aktivnostima koje realizuju polaznice poslednje generacije. 

Nakon kratkog uvoda o samom konceptu škole podelićemo se u ’učionice’ odnosno sobe, i u svakoj sobi ćete moći sa našim saradnicama i polaznicama da razgovarate o istoriji ženskih studija, digitalnoj feminističkoj školi i regionalnom feminističkom fanzinu FEMzin

dfs 1x1 fb insta

Tokom prethodnih meseci više od četrdeset polaznika i polaznica Digitalne feminističke škole pisalo je tekstove za tri FEMzina, koje je Centar za ženske studije objavio tokom jeseni. Tematski brojevi FEMzina posvećeni su radnim pravima žena, feminističkom obrazovanju i otporima rodno zasnovanom nasilju

Jedna grupa polaznica započela je izradu dečije igre koja će podsticati feminističke vrednosti i naučnu pismenost kod devojčica i dečaka u ranim razredima osnovne škole. Ovu igru prave uz podršku Centra za promociju nauke.

Druga grupa polaznica pokrenula kružok posvećen čitanju i pisanju ženskih biografija.

O svemu ovome govoriće se na Danu otvorenih vrata, a osim na platformi Zoom deo događaja biće prenošen uživo na Facebook stranici i YouTube kanalu Centra za ženske studije. Zainteresovanim budućim polaznicama i polaznicima preporučujemo da nam se pridruže preko Zooma, kako bi kroz razgovor došle/i do željenih informacija.

Digitalnu feminističku školu ove godine pohađalo je 60 žena i muškaraca iz ukupno 32 mesta, odnosno osam različitih zemalja. Tokom dva semestra organizovano je 30 predavanja i 10 radionica, kroz koje su polaznice i polaznici slušali o feminističkim teorijama, istoriji ženskog pokreta, kao i savremenim debatama i gorućim temama vezanim za feminističke borbe i rodnu ravnopravnost.

Više informacija o ovom programu može se pronaći na zvaničnom sajtu Centra za ženske studije.

 

 

Program Digitalne feminističke škole se organizuje uz podršku fondacije Trag/OAK.